Sista föreläsningen på T10

Igår hade vi sista föreläsningen för T10. Helt galet vad tiden går fort. Visst, jag har fyra veckors placering på psyk kvar och både bildtenta och terminstenta, men sista föreläsningen med klassen för terminen markerar ändå slutet på något sätt. Placeringar tenderar att flyga förbi, och sen är det tentaplugg mest på egen hand och på tentan är man ju sällan vidare social (eventuellt en stund efteråt, när alla står och spyr galla över alla konstiga frågor ledningen bestämde sig för att trycka in i tentan; ibland undviker jag dock den där och bara går hem, alldeles slut).

Slutet av det teoretiska på T10 innebär också att jag tänker sammanställa det sista på T10-kompendiet så att det blir tillgängligt. Det är kortare än det brukar, för att geriatriken varit väldigt lite att skriva om – det är mer en fråga om tillämpning av allt det vi lärt oss de senaste åren, men istället för att handla om en ung mönsterpatient i 70-kg-klassen så är det istället Agda 85 som förutom den där depressionen hon nu kommer för (med andra symtom än de yngre brukar uppvisa) dessutom har hypertoni, diabetes, Levaxin-behandlad hypotyreos, stomi efter en tjocktarmscancer, sömnproblem som hon medicinerar för med ett läkemedel som inte är bra för äldre, ont i knäna av artros, en läkemedelslista som är en mil lång och sen kanske den där depressionen egentligen är en begynnande demens, men det är svårt att uttala sig om… Så även om det är väldigt mycket att kunna och väldigt bra att kunna det väl eftersom det är en väldigt vanlig patientgrupp så är det inte i sig så mycket egen kunskap.

Det andra ämnet som jag inte skrivit om är FoF, för att temat för året var Jämlik vård, och jag vet inte vad jag ska skriva om det. Det var en del intressanta diskussioner, men inget utantillkunnande. Blir det tentafrågor på det får man väl skriva ord, många ord, för det är det FoF brukar uppskatta (en medicinsk fråga som ska besvaras kortfattat brukar de skriva, “Skriv kortfattat, max 2 meningar,” medan FoFs “kortfattade” svar ska vara max 2 sidor. Typ.).

Psyk och neuro är desto större avsnitt, och jag har inte varit vidare förtjust i något av temana även om det är bra att kunna. Det är många i klassen som tycker att psyk är riktigt kul och det är ju bra att vi har olika intresseområden, för åtminstone det teoretiska tycker jag inte alls är skoj. Vi får se om det ändras framöver på placeringen. Den ska trots allt bli spännande. Tre veckor på vuxenpsyk, en vecka på BUP (barn- och ungdomspsykiatrin).

Innan dess, helg. Och ledigt imorgon också. L jourar, så jag får roa mig på egen hand. Nog inte helt dumt om jag ser till att bildtentaplugga. E och jag gjorde en extenta igår, och den gick ändå helt okej, men det är många områden jag känner att jag behöver repetera. Har gjort ett litet bildtentakompendium också, bestående av vääääldigt mycket bilder. Jag gillar kompendier, att ha saker samlade och organiserade…

Kommentera!

Post Navigation