Slöja på nyheterna – en mänsklig rättighet?

Dagens nyhetssändning i SVT gjorde mig förbannad. Det handlar om den mänskliga “rättigheten” att bära huvudduk och att det är diskriminering att inte tillåta nyhetsankare att ha huvudduk. Muslimerna är, som vanligt, kränkta.

Jag blir så trött.

SVT:s programdirektör Jan Axelsson säger följande:

Vi tycker det är viktigt att våra nyhetsprogramledare uppträder inför publiken på ett opartiskt sätt i förhållande till olika religiösa, politiska eller kommersiella intressen. Därför vill vi ha en neutral klädsel. Det innebär att man inte har kläder som uppfattas som en symbol för någonting, av väldigt många människor. Det kan vara en huvudbonad, ett märke, en bokstav eller ett tecken.

Vilket är precis poängen. Det är inte huvudduk det handlar om. Om nyhetsankaren är jude får denne inte ha kalott på huvudet, en kristen får inte ha ett kors runt halsen. En buddhist skulle få klä sig i helt svenskt vardagliga kläder i sin yrkesutövning. Man får inte heller ha en snygg t-shirt med en Apple-logga på.

Jag blir trött på att religionsfriheten – som innebär en rättighet att utöva sin religion – ska gå före alla andra rättigheter och krav.

I Sverige har vi religionsfrihet och i den ingår religiösa praktiker. För praktiserande muslimer är slöjan en del av deras identitet, som man inte kan skilja från dem. Och det är inte förenligt med religionsfrihetens principer att kräva det för att man ska få ett jobb.

Varför inte? Om det nu är viktigast för den enskilda människan att han eller hon får bära sin religiösa symbol, då får denne person helt enkelt välja ett annat yrke än att vara just nyhetsankare på SVT. De ska vara neutralt klädda, eftersom man inte ska fundera på nyhetsuppläsarens inställning till nyheterna, utan kunna koncentrera sig på nyheterna. Om man vill ha huvudduk – eller kors runt halsen eller en tröja med Nike-loggan – får man helt enkelt välja ett annat jobb. Men nu ska man anmäla det hela till FN, och DO har också frågan på sitt bord.

Om jag hade flyttat till någon av de länder där islam är huvudreligion tvivlar jag på att jag hade kunnat gå till någon diskrimineringsombudsman och gråta över att jag inte får visa mitt hår när jag läser upp nyheterna på nationell TV. Varför gäller det omvända?

I samma nyhetssändning pratades det om det nya Afrika. I Tanzania har nu ett socialstöd växt fram – men om man vill kunna plocka ut socialstödet (200 kr/mån) krävs motprestationer, såsom att barnen måste gå i skolan, få sina vaccinationer och gå till doktorn om de blir sjuka, och att gamla måste gå på en årlig hälsokontroll. Jag tycker att det är spännande att det i Afrika krävs motprestationer för socialbidrag – det kanske vore en modell att titta på i Sverige? Som man konstaterar i inslaget/artikeln:

Europas bidragssystem är ingen förebild.

Kommentera!

Post Navigation