Svullna hjärnor och större kepsar

I veckan har “rullstolsmannen” varit i tingsrätten. Rullstolsmannen är en 47-årig snubbe som fått ut nästan 14 miljoner i ersättning för personliga assistenter eftersom han enligt läkarintyg och honom själv inte kunnat utföra ens de mest basala behoven. Läkaren har dessutom skrivit intyg om att han kommer dö om han inte får assistans dygnet runt.

Tyvärr – för mannen – har polisens spanare bilder av honom när han går obehindrat, lastar ur en bil med varor, och står över en manuell cementblandare. Bland annat.

I målet har sällsamt korkade uttalanden gjort, sådana att jag bara måste dela med mig (liksom L som tyckte att det var värt att lägga som dagens citat på Facebook). Vi börjar i änden med läkaren som skrivit ut intygen. Läkaren har ju en hel massa på spel, så hon kommer givetvis att försvara det intyg hon skrivit med näbbar och klor, men det hindrar inte att det hon säger låter mer än lovligt dumt.

 -På vilket sätt riskerar han att dö?
– Faller han är risken för att nacken går av överhängande, svarade läkaren, som också lade till att rullstolsmannen har svårt att se var han sätter fötterna i en trappa eftersom hans rörlighet i den stelopererade nacken är så begränsad.

~ Läkaren försvarade sitt intyg, Corren, 9 november 2011

Som åklagaren riktigt påpekade kan faktiskt vem som helst som trillar i en trappa dö. Man kan också gå ut i gatan och bli påkörd av en bil och dö och det ger inte heller rätt till dygnet-runt-assistans. Viktigast är kanske att det finns gott om äldre med mer begränsad rörlighet än den rullstolsmannen visat upp, som inte har personlig assistans dygnet runt.

I Corren-Play hävdar försvarsadvokaten att hans klients “sjukdom” går i skov. Oklart är vilken sjukdom det handlar om, med tanke på att det rullstolsmannen själv hävdar är grundproblemet är en rygg/nackskada efter en trafikolycka 2001. En trafikolycka  efter vilken det dröjde flera månader innan han sökte vård, trots att han påstår att det “kändes som ett yxhugg” när det hände (Rullstolsmannen hårt pressad, Corren, 8 november 2011). Han hävdar att han är en “väldigt tålig person”. Oavsett vad är det väldigt oklart hur det är en sjukdom.

En medicinsk rådgivare fick granska läkarintyget och underlaget och konstaterade bland annat följande om den förlamning rullstolsmannen påstått förekom ibland:

Smärta kan komma och gå. Men förlamningar kommer inte och går. Det är inte medicinskt möjligt.

Absolut roligast var dock rullstolsmannen själv som i det dummaste uttalandet jag hört på länge sade,

Jag blev bara sämre och sämre. Sömnen försvann. Jag fick ingen hjälp i Sverige. Inga mediciner hjälpte. Min hjärna svullnade så mycket att jag fick ha en keps som var två nummer större än normalt.

Rullstolsmannen höll monolog, Corren, 4 november 2011

Man blir ju stum av den idioti som visas upp. Hjärnan svullnade? Hur då? Vart tog den då vägen? Har hans fontaneller inte växt samman? Oavsett vad borde han i så fall verkligen inte vara kapabel att sitta och hålla monolog i 2,5 timme (!) i rätten (jag tror för övrigt att herrn har tittat för mycket på amerikanska serier. Man håller inte försvarstal på det sättet i svensk rätt, normalt). Det fiffiga med skallen är att den är konstruerad som en i stort sett sluten behållare för att skydda hjärnan. Just eftersom den är sluten är det farligt så snart ens små mängder vätska ansamlas. Detta är varför en hjärnblödning är så farlig: det finns ingenstans för vätskan att ta vägen och då höjs det interkraniella trycket. I slutändan pressas hjärnstammen mot hålet som går ner mot ryggmärgen, och eftersom det i hjärnstammen finns reglering av andning och annat småviktigt blir det lite… jobbigt. Minst sagt.

Jag är helt övertygad om att 47-åringen kommer fällas så att det smäller om det. Åklagaren yrkar på minst fem års fängelse för honom (Rullstolsmannen riskerar långt straff, 11 november 2011). För de två bröderna och den före detta sambon, som alla varit personliga assistenter åt mannen yrkas minst tre års fängelse. Bröderna har själva sagt att assisterandet mest bestod i att fika. Sambon likställde sitt förhållande med att vara en slav, åtminstone mot slutet.

För läkaren yrkas 10 månaders fängelse, vilket tar hänsyn till att hon riskerar att förlora legitimationen. Jag kan inte annat än hoppas hon gör det; oavsett anledning till att hon skrivit ut intygen i fråga så är det en dumhet som är så allvarlig att hon inte ska få vara verksam.

4 Thoughts on “Svullna hjärnor och större kepsar

 1. Kepscitatet gjorde min kväll. Jag skulle vilja se en CT på det…

 2. admin on 11 November 2011 at 19:39 said:

  Samma här. L och hans bästa kompis gapskrattade åt det och tyckte att det var det dummaste de hört, någonsin, punkt slut.

 3. Är benägen att hålla med på den punkten.

 4. Ni har aldrig festat på riktigt, det hörs. Otaliga äro de måndagar då min generation fick ha större hatt på både söndags- och måndagsmorgnar.
  Men argumentet om att inte se fötter i trappan är lyckat.
  Innebär det att alla amerikanare över 34 års ålder har rätt till personlig assistent?
  P

Kommentera!

Post Navigation