Sydda sår och reponerade tår

Som omväxling mot labbjobb har det blivit två pass på akuten under fredag och lördag. På fredagen i min sedvanliga uska-roll, och igår kväll som läkarkandidat. Jag trivs bra i båda rollerna, men det är givetvis en större utmaning att vara kandis. Man får göra en massa nya saker, framför allt som doktor Ds kandis. Han säger bara “Gör det!” och så gör man det.

Passet igår gav mig möjlighet att göra saker som att reponera en klämd nagel till sin rätta position under nagelbädden och sy fast den på plats, dra tillbaka en bruten tå på plats, suturera ett finger och göra mina första journaler.

Jag har sytt en patient tidigare, men det var på operation och patienten var nedsövd. Nagelsuturen var den första på en vaken patient. Lite senare kom patienten med det skadade fingret in och då fick jag sy mitt första egna sår. Fem stygn på ett lite större sår och två på ett lite mindre. Det blev så fint så. Doktor D stod över axeln och kollade så att det blev bra. Kände mig sjukt stolt.

Sydd tumme. By Dr Cosmic. :)

Sytt finger. By Dr Cosmic. :)

Patienten med den brutna lilltån var en patient som var typisk för hur man kan bota ortopediska patienter – jag drog tån rätt och det tog en sekund och sedan var patienten bra igen. Vi tejpade lilltån till fjärde tån och patienten fick gå hem. Det hela tog under fem minuter. Jag fick diktera journalen och sen var allt klart. Detta i jämförelse med de oklara buksmärtorna folk kan komma in med, som tar år och dag att reda ut och som i många fall aldrig får någon lösning utan ett svar som “kom tillbaka om det blir värre”. Ortopedi är väldigt konkret. Det är det L alltid har sagt att han tycker om med sin kommande specialitet.

Fick bedöma två patienter själv och sedan konsultera doktor D, som tyckte motsatt mig i båda fallen – det ena tyckte jag inte behövde röntgas men det tyckte han, och det andra tvärtom (men det senare gjorde vi en genomlysning på). Det förra visade sig ha bara en stukning, det senare greenstickfrakturer på båda benen i underarmen. Så, yay me och vad jag tyckte. Fast jag hade nog gjort en röntgen om jag var den som var ansvarig doktor på den första patienten också… would suck to miss something.

Avslutade kvällen med att punktera ett knä. För det är sånt man får göra halv ett på en lördagsnatt på akuten. Om ens några av passen som kandis under klinterminerna är hälften så lärorika som ett sånt här pass så kommer jag verkligen att lära mig hur mycket som helst.

Kommentera!

Post Navigation