Sytt, sövt, sågat och skurit

Tre dagar in på min kirurgiplacering måste jag medge att det slagit alla förväntningar. Detta är inte så mycket för att KAVA (kirurgisk akutvårdsavdelning) på sjukhuset är så fantastiskt, utan mycket mer för att Medicinskt Centrum, liten privatklinik i ett vackert gammalt hus nära centrum, var en fullkomlig fullträff som läkarkandidat.

På två dagar har jag:

Sytt ett helt gäng patienter. Jag började igår med att vara med på fyra bråckoperationer, där jag fick sy de två sista. Sedan dess har jag sytt lite av varje. Idag var dagen fullbokad med småoperationer i lokalbedövning (dvs hudförändringar, lipom och aterom) och jag har sytt under de flesta operationer. Jag måste fortfarande lära mig att hålla alla instrument på rätt sätt, framför allt pincetten. Vet inte varför det är så svårt att få in att den ska hållas som en penna – om det är något jag hållit i handen i mitt liv så är det ju pennor. Men så är det i vänster hand, och det är bara konstigt.

Sövt två patienter. Igår var det operationer i narkos, så jag frågade snällt anestesiläkaren om jag fick följa honom inför operationerna (och sedan tvätta mig och vara med i såret), vilket jag gärna fick. Första gången fick jag titta på, andra gången hålla mask, tredje och fjärde gången hålla mask och sätta svalgtub. Whoo! Riktigt kul.

Sågat i två patienter. Eftersom det var paus från kirurgin på eftermiddagen passade jag på att följa med ortopeden. Han opererade två hallux valgus (“snedställd stortå”, med utbuktning på insidan av foten vid basen av stortån) och i den operationen ingår en liten såglik maskin som man skär genom ben med. Det fick jag göra. Skräckblandad förtjusning och senare mest förtjusning!

Skurit i flera patienter. Igår fick jag lägga snittet på den andra hallux valgus som jag var med på, och sen fick jag ta bort ett aterom i nacken på en annan patient. Idag blev det ännu mer, eftersom operationerna var synnerligen lämpliga för läkarkandidaten. Fått ta bort flera hudförändringar och helt på egen hand tagit bort lipom (små ansamlingar av fettceller som blir som bullar under huden när de växer till). Eftersom vi tog bort tre lipom på varje patient som kom med de besvären kunde min handledare jobba på ett/två lipom, och jag tog det tredje, om de satt på olika kroppsdelar. Gick alldeles utmärkt och det är en kalashäftig känsla. Givetvis sydde jag ihop efteråt.

Ett av mina mål med denna termin var att på egen hand få ta bort någon hudförändring eftersom jag anser det vara väldigt basal kunskap som läkare, så jag är riktigt nöjd med de här två dagarna. Alla har varit hur snälla som helst och jag har haft så kul och lärt mig så mycket.

Imorgon är det dags för KAVA igen. I måndags var jag med på rond och sedan operation (gallblåseborttagning, perforerad gallblåsa). Också trevligt, men på sjukhuset är det större operationer och som kandis blir det således mest att i bästa fall få hålla instrument. Jag fick dock sätta häftklamrar i slutet av den operationen, så det var ju också kul att ha gjort.

På det hela taget är kirurgplaceringen hittills precis lika bra som mina placeringar på vårdcentral och akuten. Det kommer att bli väldigt svårt att klå den här terminen i rolighetsfaktor…

One Thought on “Sytt, sövt, sågat och skurit

  1. Pingback: Min tid på läkarprogrammet | Dr Cosmic

Kommentera!

Post Navigation