T6-arbetet inlämnat

T6-arbetet med den vackra titeln A Randomized Study of the Effects of Repeated Cold Exposure on Basal Metabolic Rate in Humans är inlämnat. Inte för att termin sex på det sättet är avklarat – först ska tentatorn läsa och komma med en massa kommentarer om allt som ska ändras och sedan ska det göras en muntlig presentation och opponering – men det känns ändå riktigt skönt. Mitt mål har varit att bli klar med uppsatsen så att jag skulle kunna presentera den under termin sju och således sedan släppa allt vad T6 heter. Det målet ser ut att nås. Deadline för inlämning är nästa fredag, så det var med gott mått dessutom.

Mamma och pappa fick läsa den populärvetenskapliga sammanfattningen för att jag skulle veta att det var på en lagom nivå. Den sammanfattningen är på svenska (resten av uppsatsen är på engelska) och ska vara för gemene man. De läste igenom rapporten i övrigt och pappa kommenterade, “Holy cow. Vad hände med min hästritande dotter?” Det är ju trots allt inte den allra enklaste medicinska engelska som man skriver med…

Idag har jag dels varit läkarkandidat på öron och där haft hand om ett barn, och dels har jag varit lärare för T2. Barn är alltid en utmaning att prata med och undersöka eftersom det gäller att få dem med på banan och inte vara vettskrämda av situationen, utan helst tycka att det hela är ganska kul. Man öser på med beröm för allt de gör och förklarar utförligt innan man gör något. En av de viktigaste sakerna att komma ihåg med barn är också att inte fråga om lov. Om man efter att till slut ha vunnit barnets förtroende sedan säger, “Får jag titta i dina öron?” och barnet säger “Nej”, då hamnar man inte i en bra sits för då måste man bryta det sköra förtroendet och undersöka barnet trots att det sagt nej. Istället får man säga, “Nu ska jag titta i dina öron,” och så ber man barnet säga ifrån om något är obehagligt. Det är ganska svårt att låta bli att fråga om lov, för det är vi vana vid att göra, men det går.

Eftermiddagens undervisning var tre timmar om perifera pulsar. Det är roligt att undervisa! För egen del tycker jag undervisningen är en bra repetition och frågorna tvingar mig ofta att tänka till. Samtidigt är det en skön påminnelse om att man kommit en bra bit på vägen nu. Vi hade väldigt trevligt och studenterna sa sig uppskatta labben.

Nu är jag gräsänka på grund av hockey – den första av många kvällar denna höst… Men med T6-arbetet inlämnat känns det ändå som att jag fått mycket gjort idag.

Kommentera!

Post Navigation