Tentahelvete

Två saker talar för hur gårdagens tenta var: (1) I stort sett ingen gick från tentan tidigare än en halvtimme före sluttid. Själv gick jag 20 minuter innan sluttid, efter att ha stressat som en galning för att över huvud taget hinna färdigt, vilket är den största procentuella del av tillgänglig tentatid jag någonsin suttit. (2) Samtliga jag hört från sedan gårdagens tenta skrevs verkar ha anmält sig till omtentan, eller ha som plan att göra det så snart de kommer ihåg.

Det blir dålig reklam för mitt kompendie, men jag är lite tveksam till att man klarat tentan även om man kunnat det utantill. Det bör egentligen, tycker jag, tolkas som att tentafrågorna sög svårt, men tentatorerna har väl alltid rätt, eller? Frågor som hur man beräknar GFR utifrån Iohexolclearance – istället för bara att man gör det, som varit på extentorna -, hur man gör immunoflourescens, nämn tre autoantikroppar och vilka nefriter de tillhör (där svaret innehöll ca åtta nefriter varav sju jag aldrig hört talas om), och så vidare.

E och jag sa före tentan att bara det inte blir njure och FoF så skulle det gå ganska bra. Det blev 40 poäng njure – och inte bra njure, med typ njursvikt eller nåt, utan i stort sett uteslutande glomerulonefrit – och 20 poäng FoF. Inget hjärta förutom två EKG. Dessutom avslutades tentan med en 7-poängsfråga, efter att resten av tentan varit mestadels 1- och 2-poängsfrågor. De två sista frågorna, totalt 10 poäng, utgjorde mer än 10% av tentan (max var udda 95,5 poäng). Och detta var en tenta vilken var totalt oproportionerlig mot tiden vi hade. Det är inte bra när man inte har minsta tid att tänka igenom sitt svar. Med MEQ-tentan kan vi ju inte gå tillbaka i svaren och fylla i senare eftersom vi får svaren på nästa sida, så det vi skriver i stressen är det svar som gäller. Det bör inte vara tiden som gör att man kuggar en tenta.

Kort sagt gick det hela käpprätt åt helvete. Den enda tröst jag har är att det inte hade spelat någon roll om jag haft två veckors tenta-p ytterligare, jag hade ändå aldrig räknat hur man gör Iohexolclearance och de där autoantikropparna i nefriter till något som är viktigt att lära sig.

Nu gäller det att ladda om till roligare saker – ikväll är det examenssittning för L och sedan följer examensceremoni och Egypten. Och T4-start. Omtentapanik får vänta.

One Thought on “Tentahelvete

 1. Det var en riktigt elak tenta! :O
  Minns min panik under T3-tenta-p då man hade stora njurdagen. “Hur många njursjukdomar finns det egentligen, vad är skillnaden, hur många borde jag ha bra koll på?” Mängden kändes orimlig att ta in för det var bara katalogkunskap alltihop. Hur uppstår den, vem drabbas främst osv.

  Jag förstår till fullo din panik. Låt säga att många på T4 upplevde detsamma. Här har vi haft en fullspäckad termin med mag-tarmsjukdomar, diabetes, leversjukdomar, endokrina rubbningar och cancrar, kvinnlig cancer och infertilitet, prostatacancer och dessutom fett med FoF inkluderat miljögifter, vattenföroreningar. Därtill en upprepning av immuntemat på T2 med infektioner både hit och dit och hur dessa behandlas. Got om plats för vettiga tentafrågor.

  MEN, fall 2 på tentan = slap in the face. Testikelcancer och manlig infertilitet 28 poäng – ett ämne som man mycket tydligt hade visat att vi inte behövde kunna allt om. Dessutom lika rörigt som njursjukdomarna med sina 3 olika cancergrupper baserat på ursprung och därefter undergrupper. Således hade ingen lagt ner våldsamt mycket tid på det. Lite mitt eget fel är det ju också då, men ändå…
  Första MEQ-tentan gick bra, men denna gång lurade den in mig i total hjärnsläpp så att jag tappade viktiga poäng genom slarv och stress – saker jag annars kunde!

  Hmm…insåg att jag rycktes med i din frustration ;) Håller tummarna för att det gick vägen!

Kommentera!

Post Navigation