Trafikolyckor flera gånger om

Tre dagar in i en femdagarsvecka på akuten. Mina första tre dagar på egen hand som uska är avklarade och det funkar riktigt bra. Har tagit venprover, EKG, vitalparametrar, urinprover och allt möjligt annat, och kombinerat det hela med städning och plock och prat med patienter.

Gårdagsförmiddagen var så lugn att jag mest satt och läste nyheterna. När man gjort sina extrauppgifter (uskor och sjuksköterskor har extrauppgifter som hör till varje jobbpass, såsom städning av visst utrymme och koll att allt är påfyllt på olika rum, osv) och det är tomt eller nästan tomt i akutliggaren blir det inte så mycket kvar. Vi hade skickat iväg alla prover som skulle till KlinKem och patienterna hade det så bra som de kunde ha. Då blir det internet. Vi var två uskor och två sjuksköterskor på team A dessutom, så definitivt inte mycket nog att göra för alla. Några satt och surfade på hemnet.

(Det ska sägas att L hade att göra med en röd patient som kom in på förmiddagen och sen tog stora delar av hans tid. Men det var inte på mitt team.)

Sedan kom eftermiddagen.

Jag gick på lunch och när jag kom tillbaka började det hela. Först fick vi in en orange patient på bräda (immobilisering) och fick fixa med honom. Kort därefter kom första trafikolyckan in (personbil körde in i ett lastbilssläp i 80 km/h), andra trafikolyckan (personbil voltade) och tredje trafikolyckan (krockade på E4). Det var helt bisarrt – vi hade sex eller fler patienter på en gång som samtliga skulle vara immobiliserade. Vi har traumabrädor klara där man kan spänna fast patienter som behöver vara immobiliserade. Vi har vanligen två sådana stående, väntandes på patienter – den här gången fick vi kontinuerligt göra i ordning nya traumabrädor.

Samtidigt fanns givetvis de vanliga patienterna som blev sittandes. En av dessa patienters anhöriga skällde ut en av mina kolleger efter noter eftersom det tog tid. Vi beskylldes för att vara lata och att gå och äta och inte göra vårt jobb, och förklaringen att det finns folk på akuten just nu som inte andas köptes inte alls. Det är så enormt oförskämt. Ja, vi går och äter för att vi orkar inte annars – men det ska sägas att det var gott om personal som igår inte fick lunch förrän vid tre-halv fyra tiden, just eftersom det var så enormt många orange och röda patienter. Det var personal som jobbat sedan 7.45.

Man kan ju klart konstatera att om man åker till akuten när man inte egentligen är akut sjuk/skadad så kommer man få vänta. Framför allt när det blir eftermiddagar som igår. Jag hade ju hoppats att folk skulle förstå att inte andas eller stora blödningar eller bruten nacke går före jag-är-hungrig-och-vill-gå-hem, men…

Jag och L gick hem vid femtiden, ut i solskenet. Akuten är väldigt isolerad i sin avsaknad på dagsljus (än mer nu när det är en gigantisk byggarbetsplats precis utanför personalrummet) och det är fantastiskt skönt att komma ut. Vi avnjöt jordgubbar och en film som avslappning.

Efter att vi gått hem fick de in ytterligare en patient, en tvååring som blivit påkörd. Först framåt fyratiden var det lugnt, enligt rapport från nattpasset.

Kommentera!

Post Navigation