Tre punkter om akuten

Efter våra två små prova-på dagar i vården kan man konstatera vissa saker.

1. Akuten tar emot en hel hög patienter som egentligen hör hemma på vårdcentralen. Men vårdcentralerna har dåliga öppettider och ännu sämre med möjligheten att boka tid hos läkare, vilket gör att patienter som inte hänger på telefonen samma minut som vårdcentralen öppnar kommer inte att få någon tid. De hänvisas att ringa dagen därpå istället. Eftersom det finns en del som behöver vård samma dag väljer dessa att gå till akuten. Detsamma gäller givetvis alla som blir sjuka på annat än vårdcentralens ordinarie öppettider, dvs oftast allt som inte mellan 8 och 17 på vardagar.

Det hela leder till att akutens personal får spendera mängder med tid på patienter som inte alls hör hemma där. För alla patienter, både de som hör hemma på akuten och de som inte gör det, innebär det långa väntetider.

2. Patienter remitteras till akuten utan anledning. En tjej beskrev sin patient – hon hade hosta och en sjuksköterska på vårdcentralen hade remitterat patienten eftersom det kunde vara lungemboli… Lungemboli, propp i hjärtat – risken var en på miljonen. Eftersom det finns protokoll för detta som skall följas blev patienten utsatt för diverse tester/provtagningar – detta trots att läkaren redan från början sagt att ‘det är inte lungemboli’.

En av mina kursare sa, då vi diskuterade detta, att man alltid skall ta det säkra före det osäkra och göra testerna. Det synsättet gör mig mörkrädd. För det första, kan ni tänka er hur mycket pengar som går åt till testerna i fråga? Personal som skall utföra testerna, testerna i sig, någon som skall hantera proverna (t ex blodprover och liknande som skall undersökas vidare), och så vidare. För det andra, skall vi verkligen låta andra patienter – sådana som kan hjälpas eftersom de har ett verkligt problem – vänta i timtal eftersom akuten fylls med patienter som undersöks på alla sätt i onödan? För det tredje, är det rätt att utsätta patienten i fråga för alla möjliga tester, bara för att vara på den säkra sidan och inte riskera att missa något?

Jag påstår inte att vi skall slarva och stressa igenom patienter bara för att andra inte skall få vänta – men då läkaren omedelbart kan säga att det inte är det som sköterskan på vårdcentralen remitterat dit patienten för, varför skall man då vara tvungen att köra igång ett helt maskineri av tester? Det är slöseri med tid (patientens, vårdpersonalens och andra patienters), kunskap (vårdpersonalens, som kunnat användas bättre på annat håll), och pengar.

3. Vet inte hur det är på andra akutmottagningar, men akuten här i Linköping är otroligt tråkig. Stolarna är stenhårda trästolar utan tillstymmelse till ergonomi eller bekvämlighet. Inte en växt syntes så långt ögat kunde nå. Tidningarna som fanns att läsa var från 2009. Och i de två automaterna var det främst godis som fanns att få. En gammal tjock-TV från nittonhundrafrösihjäl stod avstängd.

Med enkla medel skulle man kunna göra det så mycket trevligare. Det borde göras – själv tillbringade jag två timmar i det där rummet, och det finns garanterat patienter och anhöriga som spenderar ännu längre tid där. Patienterna kan få lägga sig på en brits, men de anhöriga har förmodligen inte samma möjlighet. Att sätta in bekväma stolar, några blommor – plastväxter funkar utmärkt, eftersom det finns risk att någon som kommer in är allergisk annars -, lite musik eller en TV med film eller serie av något slag, samt tidningar från det här året, så hade det varit mycket, mycket mer välkomnande.

Det underhållande är att Carema vårdcentral som jag var på andra dagen är en privat vårdcentral. Där har man allt ovanstående, för där vill man att patienterna skall komma tillbaka och trivas.

…ja, det var några funderingar så här långt in i läkarutbildningen om akuten.

3 Thoughts on “Tre punkter om akuten

  1. Jonas on 8 October 2010 at 15:02 said:

    Legevakten på Storgata i Oslo är vårdcentral och akutmottagning. När man kommer dit träffar man en sykepleier som bedömer om du ska till vårdcentral eller akuten. Samma adress, samma entré. Det finns säker nackdelar med detta men jag upplevde bara fördelar de gånger jag var där.

  2. admin on 8 October 2010 at 15:17 said:

    Praktiskt, men inte möjligt att ha överallt… :)

  3. Elin on 8 October 2010 at 18:18 said:

    Tänk om det fans vårdcentralsdropin… oftast kan man ju inte få tid förrän om tusen år – och då är det ju ingen idé, man kanske behöver hjälp nu.

Kommentera!

Post Navigation