Utbytesstrimma

Idag var det åter dags för Strimma – men den här gången var det lite annorlunda i alla fall, eftersom jag hade terminens “utbyte” och således cyklade de 20 minutrarna till Johannelunds vårdcentral, istället för att bila i en timme till Finspång. Eftersom vi i normala fall åker kl 11 från Linköping för att kunna äta lunch i vettig tid innan Strimman börjar i Finspång var det här rena semestern.

För egen del hade jag ett mål med mitt samtal för dagen. Vi diskuterade förra gången i Finspång om att vi plikttroget frågar varje patient om rökning, alkohol, matvanor, sömn, och så vidare, och detta hamnar ofta i en del av samtalet som blir avgränsad från samtalet om varför patienten söker vård just denna dag. I många fall sätter vi till och med klamrar runt dessa så kallade livsstilsfrågor, för att göra klart för patienten att vi nu kommer gå utöver det problem de söker för, för att fråga vidare frågor om deras liv. Det gör att samtalet inte alltid riktigt flyter och att vi frågar just plikttroget snarare än för att få den helhetsbild av patienten som är tanken med frågorna.

Jag ville försöka komma bort från detta och integrera livsstilsfrågorna mer i samtalet och få det hela att flyta lite mer. Det är eventuellt mer utmanande, eftersom man då ska försöka hitta en vettig ingång till varje fråga, men i mitt fall fick jag en patient med en tacksam sök-orsak att det gick alldeles utmärkt. Givetvis med sitt set av barnsjukdomar eftersom det var första gången jag verkligen försökte aktivt att göra på det här sättet – missade bland annat att fråga om patienten hade barn – men på det stora hela är jag nöjd eftersom jag fick ett väldigt välflytande samtal.

Att få vara någon annanstans än Finspång var trevligt ombyte, inte bara för att det var närmre med Johannelund. Det var också intressant att höra andra människors kommentarer, eftersom vi som åkt till Finspång ihop i över ett år givetvis kör i åtminstone delvis samma gamla inkörda spår. Nya, fräscha ögon ser saker vi inte lägger märke till eftersom vi känner varandra väldigt väl.

Samtidigt blir det skönt att nästa gång vara tillbaka i det vi är vana vid, eftersom det givetvis är lite extra stress att vara i en helt ny situation. Vana är trygghet och trygghet är trevligt.

Kommentera!

Post Navigation