Val av placering

En hel del som läser bloggen gör ju det för att ni vill läsa om läkarprogrammet, och eftersom det på sistone blivit betydligt mer om hus och allt annat än läkarprogrammet tänkte jag att jag kunde försöka ta igen det lite grann. Så ni som läser bloggen för att följa mitt liv i övrigt kan skippa det här :)

Jag har fått frågan ett gäng gånger, både live och via mail, om vad man ska välja för placeringar när man pluggar i Linköping. Det finns inget rätt svar på den frågan, utan den beror på både person och placering. Jag har haft jättebra placeringar i Linköping, kassa placeringar i Linköping, jättebra placeringar utomläns och kassa placeringar utomläns. Det hänger mycket mer på vem man får som handledare och vad kliniken har för inställning, än på vilken ort man befinner sig.

Generellt har mitt råd, efter fyra klinterminer, varit att söka sig utomläns under T7 och sedan kan man växla lite under resterande terminer. Under termin sju är man bland annat på öron-näsa-hals (ÖNH), ögon och hud, och alla dessa kliniker är förhållandevis små. Jag gjorde ÖNH och ögon i Linköping, och vi var för många för storleken på klinikerna. Flera gånger fick vi gå två med samma läkare, och eftersom det både i ÖNH och ögon handlar om små områden man ska titta på är det svårt att vara två. Klasskompisar som gjorde sina placeringar utomläns rapporterade betydligt bättre erfarenheter, både i välkomnande på kliniken och i att få delta i undersökningarna.

Hud gjorde jag i Jönköping, och där var de hur trevliga som helst. Infektion likaså. Från Linköping har jag framför allt fått höra att man är alldeles för många på båda placeringarna.

Jag har haft väldigt, väldigt bra vårdcentralsplaceringar – både Kisa och Johannelund har varit fantastiska. Vårdcentralerna är generellt bra från vad jag hört, och de är också väl lämpade för läkarstudenter eftersom det är just allmänläkare utbildningen förväntar sig att vi alla kommer bli. Om det är någon placering jag varit på betydligt mer än trettio timmar i veckan så är det vårdcentralerna.

T8 och T9 har jag varit mest i Linköping, med akuten (T8; Jönköping) respektive ortopedi (T9; Västervik) som undantag. Det var generellt bra placeringar både i Linköping och utanför. Under kirurgiplaceringen i Linköping fick vi chansen att vara på Medicinskt Centrum i två dagar, och det var förmodligen de två bästa dagarna jag haft under hela utbildningen. Jag fick sy, såga, söva och lärde mig hur mycket som helst. Om möjligheten att vara med på MC finns kvar fortfarande och du har kirurgiplacering i Linköping, se då till att ta chansen. Även där är det beroende på läkare och vad det råkar vara för schema för dagen, men för min del var det helt grymt – dessutom var man ensam läkarstudent på plats.

Under T8 var jag på kardiologen i fyra veckor, under T9 på njurmedicin, som mina medicinplaceringar. Båda bra placeringar där jag kunde lära mig en hel del. Ortopedin i Västervik lämnade tyvärr en del att önska i att få göra något själv, men alla var väldigt trevliga och gillade att ha oss där.

Så, som en sammanfattning kan jag väl tycka att till T7 kan man söka sig bort, men resten spelar det inte så stor roll. Man är oftast fler i Linköping (dock inte alltid – på njurmedicin i höstas var jag ensam), men det gör inte alltid så mycket om kliniken är större. Såväl medicinkliniker som kirurgen mm kan svälja en hel del läkarstudenter.

Man får göra en avvägning mot hur det är att vara borta flera dagar i streck. Vissa tycker det är jätteroligt, vissa utnyttjar det till att göra placeringen på sin hemort och träffa familjen, och andra (som jag) tycker att det är pest att vara hemifrån. Att vara borta ett par veckor per termin gör inte så mycket, men de flesta tycker att det är krävande att vara borta under samtliga placeringar, varför det kan vara skönt att satsa på åtminstone någon på hemmaplan. Boendet varierar beroende på var man är – i Jönköping finns två uppsättningar studentlägenheter, ett i Råslätt och ett vid sjukhuset, medan vi i Västervik bodde på hotellet/vandrarhemmet Fängelset. Mat fixar man själv oavsett, liksom att ta sig till och från sjukhuset. Det är så klart olika hur nära sjukhuset man bor.

Fundera och hör efter vad andra haft för erfarenheter, och välj sedan. Och därefter, håll tummarna för att åtminstone något av dina förstahandsval går igenom…

Och nu är VFU-verktyget öppet, så glöm inte att söka till nästa termin :)

Kommentera!

Post Navigation