Vem ansvarar för att ditt liv hamnar på Facebook?

Det har skett ett par gånger på sistone. Jag har kollat Facebook och hittat uppdateringar om någon jag känner – som någon helt annan skriver om långt innan den jag känner lägger upp något om saken.

Bilder från ett bröllop som läggs upp av någon gäst långt innan brudparet själva har skrivit något om det.

Gratulationer om ett barn som fötts postas innan föräldrarna skriver något om saken, eller gratulationer om en graviditet som man kanske inte alls vill ska vara allmän kännedom.

Andra kommentarer gällande husköp, förlovning, eller något annat stort.

Det är givetvis inte illa menat. Det är ingen som gratulerar på pin kiv, för att på något sätt förarga mottagarna av gratulationen. Men det hindrar inte att det i mina ögon blir helt, totalt fel.

Vill föräldrarna till det där nyfödda barnet att det skrivs om det? Vill de alls att denna information hamnar på Facebook någonsin, där det är väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att kontrollera vem som får veta? Det kanske är så att det finns folk på Facebook som man inte alls har lust ska få veta, för att det är folk man ändå inte umgås med – och de man umgås med och har en relation till kommer ju faktiskt ändå att få reda på saken vad det lider. Som nyblivna föräldrar kanske man inte heller har hunnit berätta för alla som man önskar skulle få reda på det personligen, och berövas då detta när nyheten istället florerar på Facebook.

Gratulationer om en graviditet kan vara oerhört känsligt om det hamnar i öppenheten som är Facebooks “wall”. Om de blivande föräldrarna inte med ett ord nämnt graviditeten på Facebook så är det förmodligen så att de inte vill att hela världen ska veta. Det är inte hela världens ensak.

Vad gäller förlovning kanske det också kan vara känsligt – det kanske paret inte hunnit berätta för sina föräldrar eller någon vän som de verkligen vill berätta för, och så hamnar nyheten på Facebook där allt och alla direkt får veta det. Poängen är att man inte vet vad de som är inblandade har för åsikter. De kanske inte vill ha nyheten på Facebook. Bröllop är förvisso något många fler är inblandade i, oftast, så där går det att argumentera för att andra får lägga upp bilder/kommentarer om saken innan brudparet, men jag gissar på att det även där kan vara känslor. Man kanske inte är ett par som uppdaterar Facebook särskilt mycket.

Folk pratar integritet åt alla håll och kanter idag. Jag skulle vilja att de tankegångarna inte enbart går mot myndigheterna, utan även varandra. Om en kompis berättar något för dig i förtroende, då kommer du inte lägga upp det på Facebook (hoppas jag). En förlovning, en graviditet, eller ett nyfött barn är väldigt, väldigt privata saker och huruvida det ska läggas upp på Facebook är inte upp till någon i bekantskapskretsen, oavsett hur nära de står den/de som har nyheten och oavsett hur goda intentionerna är. Det är upp till de nyförlovade, de blivande föräldrarna, eller de nyblivna föräldrarna.

Och det är ingen som hindrar gratulationer. Ett telefonsamtal, ett sms, ett kort – eller varför inte ett privat meddelande på Facebook, om nu Facebook måste vara kanalen. Och när väl brudparet/föräldrarna/de nyförlovade/vem det nu är har skrivit om saken, då kan det väl anses vara fritt fram.

Kommentera!

Post Navigation